Jezik
Službeni jezik u Hrvatskoj jest hrvatski, koji pripada skupini južnoslavenskih jezika. Brojni stranci drže da je vrlo melodiozan i lijep za slušanje, pogotovo u pjesmama, ali i relativno zahtjevan za učenje. Nekolicinu fraza možete međutim usvojiti već za nekoliko dana. No ako vam sporazumijevanje na hrvatskom jeziku nije opcija, ne morate se brinuti, Istra je prava interkulturna regija koju krasi dvojezičnost – uz hrvatski, mnogi podjednako dobro govore i talijanski jezik. U većini restorana i kafića možete se sporazumjeti na engleskom te njemačkom, rjeđe na ostalim stranim jezicima.

Odijevanje
Većina turista Istru posjećuje ljeti, kada se temperature penju i iznad 35 Celzijevih stupnjeva. Odjenite se stoga laganije, prozračnije, u svjetlije boje, te uvijek u prirodne materijale, a ponesite i nekakvo pokrivalo za glavu. Za večernju šetnju ili sjedenje uz more, pogotovo u unutrašnjosti, dobro dođe i lagana majica. Nemojte zaboraviti da kiša pada i ljeti, pa pratite vremensku prognozu.
Što se tiče građevina, u crkve se ne ulazi nedolično odjeven. Crkve su primarno sakralni objekti, a ne samo čuvarice kulture i baštine, pa je zabranjen ulazak u odjeći za plažu, u prekratkoj i preoskudnoj odjeći.
U većini restorana potrebno je imati makar majicu, a hodanje u kupaćim kostimima nije pravilo ni u gradu.

Struja i voda
U Hrvatskoj se koristi struja od 220 V i 50 Hz. Utičnice su standardne europske i imaju dva kružna kontakta ili tri kontakta za aparate koji imaju uzemljenje. Osobe koje dolaze iz zemalja gdje se rabi napon od 110 V za prijenosna računala, punjače i električne brijače ne moraju nužno koristiti transformator jer je dovoljan i adapter za utičnicu. Sva potrebna oprema dostupna je u trgovinama električnim priborom ili u supermarketima.

Radno vrijeme
Uobičajeno je radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 8 do 19 sati, a subotom od 8 do 14 sati. Tijekom ljetne sezone u turističkim mjestima trgovine i druge uslužne djelatnosti rade do 21 sat, a negdje i dulje. Neka vas ne iznenadi dvokratno radno vrijeme s uobičajenom pauzom od 12 do 16 sati. Restorani su uglavnom otvoreni do 23 sata, a radno vrijeme kafića varira, pa možete očekivati da se predviđeno vrijeme zatvaranja u ponoć ili u jedan sat u noći ipak malo produlji, ali uz stišanu glazbu.

Turističke informacije i radio
U svim mjestima nalaze se turistički uredi ili turistički informacijski centri u kojima možete dobiti sve informacije vezane uz smještaj, izlete ili prijevoz kao i razne brošure, biciklističke karte ili odgovore na neka druga pitanja. Tijekom ljetne turističke sezone (lipanj – rujan) Drugi program Hrvatskog radija na frekvenciji od 98,5 MHz emitira vijesti na engleskom i njemačkom. Isti program, HR 2, svaki sat emitira iznimno korisne informacije o prometu (stanje na cestama, trajektni red plovidbe i slično).

Novac
Hrvatska valuta jest kuna, a manja jedinica naziva se lipa (1 kuna = 100 lipa). Postoje novčanice od 1000, 500, 200, 100, 50, 20 i 10 kuna koje su ukrašene portretima hrvatskih velikana te reprezentativnim hrvatskim građevinama i spomenicima. Kovanice od 5, 2 i 1 kune te od 50, 20, 10, 5, 2 i 1 lipu krase motivi iz hrvatskoga biljnoga i životinjskoga svijeta. Unošenje i iznošenje strane valute nije ograničeno.

Bankomati
U gradovima i turističkim mjestima istarske regije novac možete podići na bankomatima 24 sata na dan koristeći jednu od brojnih međunarodno prihvaćenih kartica. Provjerite nalazi li se logo vaše kartice na bankomatu i obavezno zaštitite PIN prilikom unošenja kako biste smanjili mogućnost zloporabe. Bolje spriječiti nego liječiti!

Mijenjanje deviza
Strani novac možete promijeniti u bankama, poštama, ovlaštenim mjenjačnicama i u turističkim uredima. Provjerite kakav je tečaj i naplaćuje li se provizija. Nemojte mijenjati novac na neovlaštenim mjestima. Ako vam na završetku odmora ostane poneka kuna, možete ih ponovno zamijeniti u vlastitu valutu.

Kreditne kartice
Kreditne kartice općenito se prihvaćaju u hotelima, trgovinama i većini restorana. Vrlo su rijetki kafići i suvenirnice u kojima je moguće platiti karticom, a ako negdje na tržnici ili na plaži uspijete platiti karticom, javite nam gdje da se i mi oduševimo! Upamtite, na odmoru u Hrvatskoj uvijek nosite nešto gotovine uza se.

Tisak
Na novinskim kioscima u većim turističkim mjestima dostupan je strani dnevni ili tjedni tisak, posebice iz Italije, Slovenije, Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke, Poljske, Mađarske, BiH, Velike Britanije itd. Glavne su hrvatske novine Jutarnji list, Večernji list i 24 sata, a magazini Globus i Gloria.

Bolnice, ambulante, ljekarne
Glavna zdravstvena ustanova u regiji jest Opća bolnica Pula (na lokacijama Zagrebačka 30 i Ulica Alda Negrija 6). Ambulante i ljekarne nalaze se u većim mjestima. Hitna liječnička pomoć ne naplaćuje se stranim turistima ako je između Hrvatske i zemlje iz koje dolaze potpisana konvencija o zdravstvenoj zaštiti. U suprotnom, troškovi liječničkih usluga naplaćuju se izravno korisniku prema važećem cjeniku. Preporučljivo je imati putno osiguranje koje pokriva i nezgode i bolesti.

Trgovine
U Istri se nalaze razni supermarketi poput Konzuma, Merkatora i Plodina. U turističkim mjestima postoje manje trgovine, a povrće i voće možete kupovati na tržnicama.

Rent a car
Vozilo možete unajmiti u gradovima Puli, Poreču, Umagu i Rovinju. Poslovnice imaju Avis, Budget, Parenzo, Herz, National, Sixt i neki manji iznajmljivači. Uvjeti za iznajmljivanje vozila su 21 godina starosti, dvije godine posjedovanja vozačke dozvole, putovnica i kreditna kartica.

Vrijeme
Klima u Istri sredozemna je duž obale, a postupno se mijenja prema unutrašnjosti i prelazi u kontinentalnu zbog hladnog zraka koji struji s planina i zbog blizine Alpa. Ljeto je uglavnom vrlo toplo, ali zna biti i vruće, s temperaturama iznad 30°C. Temperature mora uglavnom se kreću oko 24°C. Kupanje je moguće već od lipnja pa sve do kraja rujna. Sredinom kolovoza uobičajena su prolazna nevremena i blagi pad temperature. U proljeće i jesen vrijeme je vrlo ugodno za šetnje i sportske aktivnosti. Zima je blaga.

Nudizam
Hrvatska, a posebno istarska obala, vrlo je popularna među nudistima zbog brojnih plaža, kampova te nudističkih i naturističkih središta, a tradicija nudizma seže čak do 1934., kada je na otoku Rabu otvoreno prvo nudističko kupalište. Nudističke plaže ili dijelovi plaže na kojima je dopušteno kupanje bez odjeće označene su slovima FKK (prema njemačkom Freie Körperliche Kultur), a o njihovim se lokacijama raspitajte u turističkim informativnim centrima.

Napojnica
Cijena usluga načelno je uključena u cijenu hrane ili pića, ali je uobičajeno zaokružiti račun na okrugli iznos ili dati 10-15 posto napojnice – ako ste zadovoljni uslugom, naravno.

Državni praznici, neradni dani
1. siječnja – Nova godina; 6. siječnja – Sveta tri kralja; Uskrs i uskrsni ponedjeljak; 1. svibnja – Praznik rada; Tijelovo (pomični blagdan), 22. lipnja – Dan antifašističke borbe; 25. lipnja – Dan državnosti, 5. kolovoza – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti; 15. kolovoza – Velika Gospa, 8. listopada – Dan neovisnosti; 1. studenoga – Svi sveti; 25. i 26. prosinca – božićni blagdani.

Telekomunikacije
U Hrvatskoj postoje četiri mobilna operatera: T-Mobile (098, 099), VIPnet (091, 092), Tele2 (095) i MultiPlus mobile (097), koji nude i prepaid-usluge. Preporučujemo da se kod svog operatera unaprijed informirate o cijeni roaminga. Ne zaboravite da je u Hrvatskoj zabranjeno telefonirati za vrijeme vožnje motornim vozilima. Telefonirati je moguće i iz telefonskih govornica koje rade na telefonske kartice, a možete ih kupiti na kioscima ili u pošti. U gotovo svim mjestima nalaze se poštanski uredi. Uporaba interneta vrlo je raširena pa u većini turističkih mjesta postoje internetski kafići, a u hotelima bežična internetska veza.

Pretjerano izlaganje suncu
Dugotrajno izlaganje suncu može biti vrlo opasno, pogotovo ako ne koristite zaštitne kreme. Lagani vjetar koji često puše tijekom dana lako vas može prevariti u osjetu jačine sunca. Izbjegavajte najjače sunce između 11 i 15 sati te se u to vrijeme radije sklonite u hlad. Opekline od sunca i te kako kvare odmor.

Požari
Tijekom ljeta raste opasnost od požara. Strogo je zabranjeno i visokim kaznama kažnjivo paljenje vatre u šumi i bacanje opušaka cigarete. Ako se zateknete na području gdje je izbio požar, poštujte obavijesti mjerodavnih službi o dopuštenom kretanju.

Komarci, ose i morski ježevi
Iako ne predstavljaju ozbiljniju opasnost, ubodi komaraca mogu makar pokvariti vaš odmor. Ako se nađete u području gdje vam komarci ne daju spavati, upotrijebite zaštitne preparate koji ih odbijaju. Ako jedete voće ili sendvič na otvorenom, pripazite na eventualne nasrtljive ose. Kremu za ublaživanje komaraca i osa možete nabaviti u svakoj ljekarni.
Neki dijelovi obale dom su i morskih ježeva na koje se lako možete ubosti. Prilikom ulaska ili izlaska iz mora budite oprezni, a zapazit ćete ih po crnoj boji.

Vjetar i morske struje
Iako se možda čini da je hrvatska obala Jadranskog mora mirna i neopasna, ona krije mnoge opasnosti. Ne plivajte predaleko od obale, pogotovo ako niste dobar plivač. Plutanje na zračnom jastuku, vožnja sandolinom ili nekim drugim plovilom može biti vrlo opasna ako se promijeni vjetar ili se zbog jakih morskih struja ne možete vratiti na obalu. Nažalost, iz godine u godinu mnogi turisti zanemaruju ova upozorenja, što nerijetko završava tragično.

Morska bolest
Premda more nije jako valovito, osim za jakog juga ili bure, mnogi za vrijeme izleta brodom, a pogotovo na jedrenju imaju problema s morskom bolešću. Za svaki slučaj uvijek imajte tablete protiv mučnine.

Promet
Ljeti je promet na najvažnijim cestama i autocestama iznimno gust. Vikendima, za vrijeme smjene gostiju, česti su zastoji i gužve na graničnim prijelazima i naplatnim kućicama, pa tih dana vozite posebno oprezno i oboružajte se strpljenjem. Ako želite sačuvati vrijeme i živce, ne ulazite automobilom u stare gradske jezgre zbog vrlo uskih ulica i čestih gužva.

Opasne životinje
Vrlo je malo opasnih životinja u ovoj regiji, ali opreza nikad dosta. Najopasniji pauk jest crna udovica (Latrodectus tredecimguttatus), prepoznatljiv po crvenim pjegama na leđima, čiji je otrov vrlo opasan. U slučaju uboda odmah potražite liječničku pomoć. Na kamenjaru i pri planinarenju najveću opasnost predstavlja zmija poskok (Vipera ammodytes). Prepoznatljiva je po cik-cak liniji koja na leđima tvori rombove, a na vrhu njuške ima mali rog. U slučaju ugriza hitno potražite liječničku pomoć. Najotrovnija riba je riba pauk (Trachinus) koja živi na pjeskovitom, muljevitom dnu. Posljedice uboda nisu toliko opasne, ali zato je vrlo bolan. Ubodeno mjesto treba izložiti jakoj toplini oko sat vremena. Što se tiče morskih pasa, ovdje su vrste opasne za ljude toliko rijetke da je njihova pojava prava senzacija.

Planinarenje
Planinarenje je vrlo zahtjevno, pa nikako ne precjenjujte vlastite mogućnosti. Imajte na umu da se u planini vrijeme brzo mijenja, da dovoljno ne poznajete teren, da mobitelski signal nije uvijek dostupan te da je potrebno sačuvati snagu i za silazak. Također je važno uvijek imati dovoljno hrane i vode.

Krađe
Krađe nisu toliko česte, ali ipak savjetujemo da pripazite na prtljagu pri dolasku i odlasku, tijekom gužva i prilikom razgledanja gradskih znamenitosti, a pogotovu ako ih ostavljate nečuvane na plaži tijekom kupanja. Fotografski aparat, kamera, mobitel ili novčanik mamac su čak i neiskusnim lopovima. U slučaju krađe obratite se najbližoj policijskoj postaji.