Grad Lovran smješten je na istočnoj obali Istre, u Primorsko-goranskoj županiji. Iznad grada uzdiže se brdo Gorica (712 metara), a udaljen je šest kilometara od Opatije i 18 kilometara od Rijeke. Klima je mediteranska, a prosječna temperatura u srpnju iznosi 22 Celzijeva stupnja. Idealno mjesto za odmor, zar ne?

Lovran je ime dobio po lovoru, biljci koja samoniklo raste u okolici. Cijelo je područje bilo nastanjeno još u prethistoriji, za što postoje brojni arheološki dokazi. Prije Rimljana tu su živjeli Liburni, ilirsko pleme po kojem je čitav taj dio istarske obale dobio ime. Ubrzo su ih pokorili Rimljani, čije su brodove napadali i pljačkali. U prvom stoljeću prije Krista cijela je Liburnija uključena u rimsku provinciju Dalmaciju. Mir koji su donijeli Rimljani omogućio je njegovim uglednijim građanima da u cijeloj Istri grade rezidencije i poljoprivredna dobra, villae rusticae. Tako je na mjesu današnjeg Lovrana svoju vilu rustiku sagradio rimski patricij, državnik, vojskovođa i kartograf Marko Vipsanije Agripa, i to se smatra začetkom Lovrana kao naselja.

Stoljeća poslije obilježavaju vladavine raznih sila – Ostrogota, Slavena, Franaka, germanskih plemena, Habsburgovaca i Venecije. Mletačku Republiku ukinuo je Napoleon 1797. godine, čime Austrijanci dobivaju cijelu Istru na upravu. Lovran postaje značajno pomorsko središte, ponajprije zbog brodogradnje i pomorske tradicije. Nažalost, lovransko brodarstvo bilo je zasnovano na jedrenjacima, pa je pojava parobroda krajem 19. stoljeća dovela do jake ekonomske krize. Mnogi su emigrirali u prekomorske zemlje, ali rodila se i nova ekonomska grana – turizam. Premda je Lovran 1898. godine dobio službeni status lječilišta, pravi turistički bum uslijedio je tek u 20. stoljeću.

Od spomenika u Lovranu, vrijedi istaknuti crkvu Sv. Jurja, sagrađenu u 12. stoljeću u romaničkom stilu, koja je posvećena svecu zaštitniku grada. Važna je lovranska znamenitost i Marunada, godišnja priredba koja slavi osobitu vrstu pitomoga kestena.

Smještaj u Lovranu nije teško pronaći – čekaju vas suvremeni hoteli, austrougarske vile i ljubazni domaćini koji će vam omogućiti pansionski ili privatni smještaj. Uživat ćete u sunčanju i kupanju na jednom od dva gradska kupališta ili na malim šljunčanim plažama smještenima u brojnim uvalama. Ako ste ljubitelj šetanja, popularni Lungo Mare, šetnica koja se u dužini od 12 kilometara pruža od Lovrana do Voloskog, pružit će vam jedinstven doživljaj zbog hlada stogodišnjih hrastova koji granama gotovo dodiruju more. Ako pak volite planinarenje, uživat ćete u planinarskim rutama koje vode na vrh Učke.

Dođite u Lovran i otkrijte zašto je to mjesto bilo omiljeno odredište austrougarske aristokracije!