Malinska je razvijeno turističko mjestašce koje, poput bisera u školjci, leži u širokom i šumovitom zaljevu područja Dubašnice, na sjeverozapadnoj obali otoka Krka. Od zračne luke Rijeka i otočkog središta, grada Krka, udaljena je svega dvanaestak kilometara, a od Krčkog mosta jedva petnaest.

Od smještajnih kapaciteta Malinska nudi sve što bi gostu moglo pasti na pamet – smještaj u hotelima, apartmanima, autohtonim kućama, vilama, sobama, pansionima te autokampu s 250 parcela smještenom u ugodnom hladu hrastove šume. Uostalom, što se apartmana tiče, podaci govore da ih je u Malinskoj sagrađeno više nego igdje drugdje na otoku Krku.

Malinska svoju povijest računa od 15. stoljeća, kada je na tom području niknuo mlin. Po njemu je Malinska i dobila ime. Tijekom 18. stoljeća Malinska postaje važna luka za izvoz drva, ali i maslinova ulja te drugih poljoprivrednih proizvoda. Također, Malinska je bila i utočište onim moreplovcima koji od vjetra više vole mirnu luku. Tako je bilo sve do 1866., kada je jedan parobrod dupkom pun turista prvi put pristao na otok Krk, i to baš u Malinskoj. Ta se godina računa kao početak velike ljubavi između Malinske i turizma koja traje i cvjeta i dan-danas. Zbog blage klime i bujne vegetacije Malinska je idealna destinacija za zdravstveni turizam. Prvi redovni posjetioci Malinske bili su mađarski i austrijski aristokrati koji su se zabavljali lovom na pernatu divljač, a danas su to turisti iz cijele Europe koji se u Malinsku dolaze odmoriti, bio to aktivni ili pasivni odmor.

S obzirom na mlađahnost Malinske, u mjestašcu nema značajnijih povijesnih spomenika i atrakcija. No zato se u mjestu Porat na zapadnoj strani Malinskog zaljeva nalazi crkva Sv. Marije Magdalene sa samostanom i muzejom u kojem možete razgledati etnografsku zbirku i sakralne predmete. U Bogovićima, naselju koje s Malinskom čini cjelinu, nalazi se Župna crkva sv. Apolonara iz 19. stoljeća.

Zabava i noćni život Malinske prate svjetske trendove te su bogati i raznovrsni. U sklopu Kulturnog ljeta održavaju se brojne manifestacije, a zna se i zafeštati. Tako na nadaleko i naširoko već poznatoj fešti Malinarska noć možete uživati u šarolikoj ponudi gastronomskih specijaliteta – raznovrsnim darovima mora kao i vrhunskim vinima autohtonih otočkih sorti. Ugodne večeri uz finu domaću klopu nude restorani i konobe, a razuzdane noći za mlade i mlade duhom dobro poznati diskoklubovi.

Malinska ima nekoliko izuzetnih plaža, od kojih su najpoznatije divlja Rajska plaža uz šetalište s puno prirodnog hlada koji nudi borova šumica, odnosno mnogo pitomija Rupa, vrhunski opremljena plaža šljunčano-pješčanog karaktera. Oni koji bacanje ručnika s ramena na plažu ne smatraju aktivnim boravkom na suncu te žele preuzeti terensku inicijativu na raspolaganju imaju terene za minigolf, tenis, boćališta… Što se tiče razbibrige na površini vode i ispod nje, ovisno o afinitetima i želji za avanturom, možete odabrati jedrenje ili ronjenje.

Tražite li miran, opušten odmor u krugu obitelji, izaberite Malinsku. Želite li živahan, aktivni odmor – izaberite Malinsku!