Nin je hrvatski povijesni grad, od Zadra udaljen 15 kilometara. Ono što ga čini posebnim jesu njegove pješčane plaže, koje je i britanski Daily Telegraph proglasio među najljepšima u Hrvatskoj.

Imate li djecu, a želite i sebi i njima priuštiti bezbrižan odmor, tada je Nin idealan izbor za vas. Apartmani i sobe u Ninu i njegovoj okolici omogućit će svakom da na osam kilometara dugoj pješčanoj obali koja ga okružuje pronađe mjesto pod suncem samo za sebe. No stoljećima prije blagodati ninskoga krajolika otkrili ju još i stari Rimljani, o čemu svjedoče i ostaci rimskog mozaika iz 2. stoljeća. Započeti priču o Hrvatskoj, a ne spomenuti grad Nin, nemoguće je. Svaka ulica, svaki kamen u Ninu nosi u sebi dašak bogate hrvatske povijesti. Svakako morate vidjeti crkvu Sv. Nikole u Prahuljama, u kojoj su se krunili hrvatski kraljevi. Starohrvatska crkva Sv. Križa iz 9. stoljeća najmanja je katedrala na svijetu i najpoznatiji je kulturni spomenik u Ninu.

Prepoznatljiv pečat Ninu kroz povijest davao je čovjek, ali i priroda je prema tom malenom hrvatskom gradiću bila i više nego darežljiva. Osim prekrasnog plavog mora i pješčanih dina, podarila mu je nešto posve drugačije, nešto zbog čega već desetljećima dolaze tisuće ljudi – čuveno ljekovito ninsko blato. I stari Rimljani vjerovali su da ono liječi mnoge bolesti pa zašto ne biste i vi?!

A osnaženi ljekovitim učinkom sunca, mora i ninskog blata, svoju dozu zdravlja i užitka možete povećati u nekom od brojnih restorana čijim jelima savršeni okus daje još jedno od prirode dano bogatstvo – ninska sol. Skupljana na tradicionalan način, od Cvijeta soli koji nazivaju još i “kavijarom soli”, ona će svim jelima dati posebnu čaroliju.

Nešto u Ninu nećete uspjeti zaobići, a to je spomenik hrvatskom biskupu Grguru Ninskom, dijelo čuvenoga hrvatskog kipara Ivana Meštrovića. Kažu da, poželite li želju i uhvatite se biskupu za palac, želja će se ostvariti. Možete u to povjerovati ili ne, ali jedno je sigurno: kad jednom posjetite Nin, poželjet ćete ga vidjeti ponovno.