Medulin je živahan turistički gradić smješten na krajnjem jugu poluotoka Istre, udaljen samo osam kilometara od Pule, najvećega grada Istarske županije. Nekoć pitomo ribarsko mjestašce, Medulin je danas perjanica istarskog turizma i jedno od najpoželjnijih lokacija za kupanac na čitavom Jadranu. Na području općine Medulin nalaze se još i mjesta Pomer, Premantura, Banjole, Pješčana Uvala, Vintian i Vinkuran.

Iako će vas lijepe plaže i šetališta te bogata ponuda sportskog i rekreacijsko-zabavnog sadržaja od jutra do mraka držati izvan soba, apartmana, šatora ili kamp-kućica, negdje ipak treba smjestiti kovčege, putne torbe, luftiće ili peraje. Smještaj u Medulinu nude hoteli sa tri ili četiri zvjezdice, apartmanska naselja, kampovi… Medulinska rivijera vodeća je po broju ležaja u privatnom smještaju pa i najzahtjevniji gost u Medulinu ili okolici može kod srdačnih domaćina pronaći smještaj koji mu najbolje odgovara – sobu, studio, apartman ili kuću za odmor.

Povijest ne samo Medulina nego i šireg područja proteže se sve do prapovijesnog doba, o čemu govore ostaci naselja građeni suhozidom. Ni Rimljani nisu mogli odoljeti ljepoti medulinskoga kraja pa su na području Medulina gradili ljetnikovce među kojima se po raskoši izdvajao onaj na poluotoku Vižuli, poznatom arheološkom lokalitetu Medulina, niknuo u 4. stoljeću. Prapovijesne gradine dočekat će vas na brdu Vrčevan, a na rtu Punta Kašteja nalaze se kameni bedemi.

Diljem općine Medulin postoje i druge znamenitosti i atrakcije od povijesnog značenja, među kojima valja istaknuti Župnu crkvu sv. Agneze. S obzirom na blizinu Pule, obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti ne može biti potpun bez posjete rimskom amfiteatru, spomeniku antičkoga graditeljstva kojem u Hrvatskoj nema ravna. Ako želite malo uživati u prirodnim ljepotama, možete posjetiti park prirode Kamenjak, prepun biciklističkih i pješačkih staza.

Zahvaljujući razvedenosti obale i brojnim otočićima, Medulin i medulinsko područje krase pješčane, šljunčane i kamenite plaže kojima gotovo da nema premca. Najpoznatija plaža u Medulinu jest pješčana plaža Bijeca duljine jednoga kilometra na kojoj će posebno uživati klinci. Zazirete li od najezde šarenih rekvizita za kupanje na javnim plažama, ručnik ne trebate odmah baciti u ring. Svoj tihi komadić raja pronaći ćete na jednom od otočića medulinskog arhipelaga. Ako vas moru ne vuče samo želja za osvježenjem, obližnja je Premantura idealna za jedriličare, surfere ili ronilačke radosti. Jurca li vam se povazdan bilo po kopnu bilo po moru, u Medulinu možete unajmiti sve, od bicikala i skutera do pedalina i čamaca.

Zahvaljujući dobro razvijenoj i razgranatoj sportskoj infrastrukturi, Medulin je omiljena destinacija vrhunskim sportašima i sportskim klubovima koji u grad dolaze na pripreme pa neće biti ništa čudno ako kući kao suvenir ponesete i pokoji autogram. Naravno, da bi se u Medulinu bavili tenisom, nogometom, odbojkom na pijesku, boćanjem i drugim sportovima, nije preduvjet da budete profić.

Zabava i noćni život Medulina sadržajni su i raznovrsni. Terase u Medulinu dom su živoj glazbi, a popularni diskoklubovi Imperial i Dali mjesta gdje se ljetna noć pretvara u spektakl. Ljubitelji klasične glazbe u Medulinu će posebno uživati jer je grad domaćin Medulinskoga koncertnog ljeta. Krajem srpnja u Medulinu se tradicionalno održava pučka fešta Medulinske noći u čast sv. Jakova, zaštitnika grada, kada se od koncerata, zabave i bogate gastronomske ponude ne može doći do daha.

U četrdesetak restorana u Medulinu naći ćete gotovo sve, od ribljih i mesnih jela do delicija za vegetarijance, pripljemljenih na tradicionalan ili suvremen način.

Želite li i ovog ljeta biti in, posjetite Medulin!