Biograd na Moru grad je sjeverne Dalmacije i centar tamošnje rivijere dijelom smješten na kopnu, a dijelom na malenom poluotoku. S njegove sjeverne strane nalazi se uvala Bošana, dočim se južnom stranom proteže uvala Soline. Udaljen je samo dvadesetak kilometara od zračne luke Zemunik, tridesetak kilometara od Zadra te pedesetak od Šibenika. Iz Biograda puca pogled na Pašman, dalmatinski otok koji je s Biogradom povezan trajektnom linijom.

S obzirom na činjenicu da Biograd mije glas privlačnog turističkog odredišta, smještaj se u gradu ne traži nego jednostavno – pronalazi. Vaša biogradska avantura tako može započeti smještajem u jednom od hotela okruženih borovim šumama, sobama i apartmanima koji su većinom razmješteni u neposrednoj blizini privlačnih plaža ili pak u kampu Soline, jednom od najboljih kampova u Hrvatskoj. Zahvaljujući razvedenosti obale, ljepoti Pašmanskog kanala te blizini Kornatskog arhipelaga koji kao da je izronio iz kakve bajke, Biograd se razvio i u jedan od vodećih centara nautičkog turizma na Jadranu s velikim brojem vezova za plovila u modernim marinama odnosno smještaja za sve one koji su veći dio svog odmora odlučili provesti na palubi.

Povijest Biograda kaže kako je možda grad nastao na razvalinama antičke Blandone, ali nepobitno je da se ovaj kraljevski grad prvi put spominje u 10. stoljeću. U 11. stoljeću postao je sjedište hrvatskih biskupa i kraljeva te naprosto procvjetao kao prijestolnica srednjovjekovnih hrvatskih vladara – u Biogradu je 1102. godine krunu na glavu stavio i hrvatsko-ugarski kralj Koloman. 13. i 14. stoljeće obilježavaju vladavine vranskih templara, cetinskih i bribirskih knezova (Šubići), a od 15. pa sve do kraja 18. stoljeća u Biogradu posljednju riječ ima Venecija. Za vrijeme mletačko-turskih ratova Biograd je nekoliko puta i teško stradao pa je počeo gubiti na važnosti.

Turizam se u Biogradu počinje značajnije razvijati između dva svjetska rata kada je u gradu niknuo i prvi hotel. Velika je razaranja Biograd pretrpio i za vrijeme srpske agresije na Republiku Hrvatsku početkom devedesetih godina dvadesetog stoljeća. Danas je Biograd okrenut turizmu odnosno poljodjelstvu i ribarstvu.

Od povijesnih znamenitosti i atrakcija u Biogradu svakako treba obići zavičajni muzej Biograda, župnu crkvu Sv. Stošije, franjevački samostan iz 14. stoljeća s knjižnicom i vrijednim slikama, Zavjetnu crkvu svetog Roka iz 16. stoljeća i ranoromaničku crkvu Sv. Ante iz 13. stoljeća. Na području Biograda nalaze se i ostaci antičkog akvadukta.

Kad ste već u Biogradu, kulturni je imperativ posjetiti Zadar i Šibenik. Želite li pak uživati u prirodnim ljepotama Hrvatske, od Biograda niste mogli izabradi bolje mjesto – nadohvat ruke su vam nacionalni parkovi Paklenica, Krka i Kornati (a ni Plitvička jezera nisu daleko!) odnosno parkovi prirode Telaščica i Vransko jezero (najveće jezero u Hrvatskoj i ornitološki rezervat uvršten zbog bioraznolikosti i ekološke vrijednosti u popis važnih ornitoloških područja Europe). Posjetite i Pašman ili napravite izlet do Murtera ili simpatičnog otočića Vrgade.

Na samo stotinjak metara od središta Biograda počinju se nizati prekrasne šljunčane i pješčane plaže. U uvali Soline leži prostrana šljunčano-pješčana plaža okružena – da ne kažemo okrunjena – borovom šumom. Kruna šarolike rekreacijsko-sportske ponude Biograda jest moderni i vrhunski opremljen teniski centar.

Zabava i noćni život Biograda odvest će vas put velikih pučkih fešti, nekoliko terasa gdje se možete lomiti od plesanja odnosno barova, noćnih klubova i diskača gdje dobro raspoloženi možete dočekati prve zrake sunca. U Biogradu se ljeti održavaju i brojni koncerti zvijezda i zvjezdica hrvatske estrade, što garantira sjajne večernje zabave na otvorenom.

U vrhunskim restoranima i konobama Biograda ne preostaje vam drugo nego topiti se od užitaka koje pružaju okusi dalmatinske odnosno mediteranske kuhinje koja se temelji na zdravim, najčešće kuhanim jelima od ribe, školjaka ili mekušaca te salatama od hobotnice i morskih plodova. Na jelovniku su dakako i pršut, sir, janjetina… Jedinstveni doživljaj nepca svakako treba oplemeniti i kapljicom kvalitenih dalmatinskih vina. Kao aperitiv valja popiti čašicu čuvenog Maraschina, likera od autohtone višnje maraske, koji se već stoljećima proizvodi u obližnjem Zadru.

U kraljevskom gradu Biogradu čovjek se ne može provesti drugačije nego – kraljevski.