Otok Ugljan s površinom od 52 četvorna kilometra spada u veće hrvatske otoke. Od Zadra ga dijeli Zadarski kanal, a povezuje trajekt koji prema otoku Ugljanu prometuje toliko često da je jednostavno grijeh ne posjetiti ga. Otok Ugljan jedan je od najzelenijih hrvatskih otoka, pomalo brdovit, čiji vrhovi dosežu i 300 metara nadmorske visine. Sa 2600 sunčanih sati godišnje, blizina i dobra povezanost sa Zadrom čini otok Ugljan privlačnim mjestom za odmor ne samo ljeti.

Stoljeće prije, tjerani teškim životom, ribari i težaci napuštali su otok i odlazili trbuhom za kruhom u daleki svijet. Ali sve blago Amerike i Australije nije ih moglo natjerati da zaborave svoj Ugljan. Vratili su se i svoje prekrasne kamene kuće ponudili baš vama da u njima provedete nezaboravan odmor. Vratili su se maslinicima koji su nadaleko poznati i po kojima je cijeli otok dobio ime, vratili su se vinogradima i ribarskim mrežama. Sve to gastronomsko bogatstvo koje će vam domaćini ponuditi njihovih su ruku djelo, a ako ste dosad mislili kako je zdrava hrana i neukusna, oni će vas sa zadovoljstvom razuvjeriti.

Gotovo sva mjesta otoka Ugljana smještena su na istočnoj strani otoka, gdje se obala pitomo stapa s morem. Upravo na toj strani otoka Ugljana brojne su plaže i uvale, pješčane, kamene, uređene ili one skrovite. Ono što će vam sigurno predstavljati veliki problem kada se iz trajekta iskrcate na otok Ugljan jest u kojem smjeru krenuti i kako odabrati idealno mjesto za odmor. Preko, Sutomiščica, Lukoran, Ugljan, Kali ili Kukljica slatka je dvojba.

Ako ste prvi put u Zadru, zagledani u prekrasno more Zadarskoga kanala sa zanimanjem ćete pitati kako se zove “ono tamo preko”, a Zadrani će vam s osmijehom odgovoriti “Preko”. Nakon što ste se smjestili u nekom od apartmana koji su većinom od obale udaljeni stotinjak matara, okupati se možete na plaži Jaz. Plava zastavica jamči vam da je to plaža s čistim morem i okolišem i uređenim pristupom za osobe s posebnim potrebama. Na vas čekaju i plaže Sv. Ante, Bilišće, Magazin, uvale Svitla i Željna.

Volite li se šetati a planinarenje vam baš i nije jača strana, lako ćete se popeti do tvrđave Svetog Mihovila, venecijanske utvrde sagrađene još u 6., a obnovljene u 16. stoljeću, jer do nje vas dijele samo 263 metra. Nemojte da vam bude teško, jer s vrha se pruža pogled zlata vrijedan na mnoštvo otoka zadarskog arhipelaga i Nacionalni park Kornati.

Kad ste svoju dobru kondiciju stavili na kušnju penjanjem na Sv. Mihovil, možete je još jednom provjeriti plivanjem, i to do otočića Galovac, od Preka udaljenom tričavih 80 metara. Šumovit otočić, plaže skrivene od pogleda znatiželjnika, hm, treba li reći više…

Odlučite li se za Kali, mjestu od Preka udaljenom tri kilometra u smjeru jugoistoka, upoznat ćete ljude za koje je malo reći da se bave ribarstvom, jer ribe i ribarenje njihov su smisao života, ono s čim žive i umiru. Zato nije čudno da upravo oni organiziraju nadaleko poznatu Ribarsku noć. Želite li vidjeti kako izgleda suprotna strana otoka, upravo iz Kali vas vodi cesta do dviju prekrasnih plaža: Lamjane vele i male.

Sad se sigurno pitate: a gdje je u cijeloj toj priči Ugljan? Razriješit ćemo i tu tajnu. Ugljan je mjesto po kojem je cijeli otok i dobio ime, udaljen 11 kilometara sjeverozapadno od naše početne točke – Preka. Regionalnom prometnicom do Ugljana ćete doći brzo i sigurno, a tamo vas čeka definitivno najljepša plaža otoka Ugljana, plaža u uvali Muline.

Ako ste dovoljno brzi i spretni, možda uspijete rezervirati apartman u Ugljanu jer, vjerujte, mnogi će za svoj odmor odabrati upravo taj hrvatski otok. Zato se požurite!