U neraskidivu vezu hrvatskog čovjeka i hrvatskog mora uvjerit će se svatko tko posjeti otok Pašman. Koliko je lijep taj otok, možda nam najbolje svjedoči vječni prijepor Zadrana i Biograđana pripada li Pašman zadarskom ili biogradskom arhipelagu. A kako je priroda uvijek mudrija od čovjeka, tako je ona otok Pašman povezala i sa Zadrom i s Biogradom.

Iz smjera Zadra do otoka Pašmana možete doći trajektom do Preka na otoku Ugljanu, a zatim cestom do mosta u mjestu Ždrilac koji je povezao obale tih dvaju hrvatskih otoka. Trajektna linija vozi od Biograda prema Tkonu, Ždrelcu i Mrljanima, mjestima na Pašmanu. Iako je otok Pašman od kopna odvojen Pašmanskom kanalom koji je na neki mjestima širok samo dva kilometra, sigurni smo da toliki avanturisti ipak niste i da ćete za dolazak na ovaj lijepi hrvatski otok odabrati neku od trajektnih linija.

Nautičari otok Pašman sigurno neće zaobići jer je na putu do Kornata uvala uz Ždrilac mjesto na kojem će, privučeni nevjerojatnom ljepotom, bez razmišljanja usidriti brodicu.

Arheološki nalazi još iz doba Rima svjedoče nam o tisućljetnoj naseljenosti otoka Pašmana. Možda je i rimski bog mora Neptun za svoju morsku prijestolnicu odabrao more u blizini otoka Pašmana jer se baš tu kovitlaju morske struje koje su mijenjajući smjer svakih šest sati to more učinile među najčišćim u Jadranu. Tko onda može odoljeti kupanju na nekoj od brojnih plaža i uvala na otoku Pašmanu.

No dolazeći na Pašman nemojte uzeti samo ručnik i kremu za sunčanje, jer dobre tenisice i te kako će vam dobro doći. Šetnje brojnim stazama na otoku spadaju pod “obavezno”! Bicikle i ne morate nositi jer ih možete unajmiti na samom otoku, a onda je cijeli Pašman samo vaš.

Sva mjesta otoka Pašmana nalaze se na sjeveroistočnoj strani otoka. Banj, Ždrelac, Dobropoljana, Neviđane, Mrljane, Pašman, Kraj, Ugrinić i Tkon malena su mjesta u kojima kao da je vrijeme stalo. Nastala su u blizini crkava koje su jednostavno nezaobilazne u vašem obilasku kulturno-povijesnih znamenitosti. Već smo spomenuli da povijest otoka Pašmana seže još od rimskog doba, o čemu svjedoče i kameni natpisi iz tog vremena, a prvo mjesto koje se spominje jest Tkon, 950. godine. Najmlađe mjesto jest Pašman, koji se prvi put spominje “nedavne” 1472. godine!

U centru je Ždrelca crkva Sv. Luke iz 1289. godine, na Čokovcu kod Tkona benediktinski samostan Svetoga Kuzme i Damjana, koji je sagrađen u 12. stoljeću u romaničkom stilu, a u Kraju je najpoznatiji franjevački samostan Svetog Duje iz 1390. godine, sagrađen u gotičkom stilu.

Domaće stanovništvo bavi se poljoprivredom i ribarstvom, a na sreću svih vas, odlučili su se baviti i turizmom. Tako su ljepotu svog otoka odlučili podijeliti i sa svojim gostima. Na raspolaganje su vam stavili apartmane, sobe, kampove, od kojih je većina na obali. Zbog čistoće mora u njemu su svoj dom pronašle sve vrste školjaka i riba u hrvatskom Jadranu, a u restoranima i konobama domaćini će vam ponuditi upravo njih.

Možda na odmor odlazite želeći se odmoriti od zahtjevnog šefa, dosadne punice ili jednostavno želite biti sami. Otok Pašman tada je zaista idealan za vas jer su sva njegova mjesta mala i tiha, a južna strana otoka kao stvorena je za robinzonski turizam. Netaknuta priroda, čisto modro more, pogled na Kornate, a na plaži samo vi i poneki galeb. Čuti zvuk automobila nemoguće je, jer prometnica nema! Ako ste umorni od posla i svakodnevnog stresa koji vas prati cijele godine poželjeli biti nedostupni, možda je odmor na otoku Pašmanu pravi odabir!