Bol je najstarije obalno mjesto na Braču – najvećem otoku Dalmacije, svjetski poznatom po bijelom kamenu – i jedini gradić na njegovoj južnoj obali, smješten u podnožju Bolske krune i Vidove gore, najvišeg vrha svih otoka Jadrana. Putujete li u Bol osobnim vozilom, vlakom ili autobusom, najprije morate stići do Splita ili Makarske odakle za otok Brač voze trajekti (iz Splita u Supetar odnosno iz Makarske u Sumartin). Izravno u Bol možete stići katamaranom koji prometuje na liniji Split – Bol (Brač) – Jelsa (Hvar). Najbliže međunarodne zračne luke jesu bračka, splitska i dubrovačka zračna luka.

Kao najveće turističko središte i najpoželjnija destinacija na otoku Braču, Bol osim iznimnih hotela i turističkih naselja gostima nudi i više od 2500 kreveta u privatnom smještaju – sobama, apartmanima, vilama ili kućama za odmor. Naravno, odmor možete provesti i u jednom od bolskih kampova.

Bol se kao lokalitet u povijesti prvi put spominje u 12. stoljeću u Povaljskoj listini, popisu povljanskih posjeda, najstarijem ćirilićnom dokumentu na hrvatskom jeziku. Kao naselje Bol je prvi put spomenut u 15. stoljeću u darovnici kneza Zacharije. Otokom su Bračem tutnjali kroz povijest mnogi gospodari, među kojima treba istaći Rimljane, Mlečane i Hrvatsko-Ugarsku Monarhiju. Glavna gospodarska djelatnost na Braču bila je stočarstvo, a poslije se počinju razvijati ribolov, poljoprivreda te na posljetku pomorstvo, koje postaje jedna od važnijih gospodarskih djelatnosti.

Nezaobilazne su povijesne znamenitosti Bola dominikanski samostan i crkva Sv. Ivana, sagrađeni 1475. godine. Samostanu pripada i botanički vrt te muzej u kojem možete razgledati mnoge vrijedne arheološke nalaze i slike. Šetnja gradskom jezgrom Bola odvest će vasi do baroknog ljetnikovca, renesansno-barokne palače s galerijom umjetnina i drugih bolskih znamenitosti… Kad se nađete na Braču, ne možete si dopustiti luksuz i ne obići pustinju Blace, koja svjedoči o životu pustinjaka koji su tu u 16. stoljeću podigli naseobinu. Obići valja i Zmajevu spilju, obitavalište poljičkih glagoljaša čije zidove krase reljefi, krunski svjedoci početaka hrvatske pismenosti. Vidova gora omiljeno je izletište i otočana i turista s koje puca fantastičan pogled na dalmatinske otoke, a kad ste već za godišnji odmor odabrali najstarije obalno mjesto na Braču, posjetite i Škrip, najstarije mjesto na otoku Braču.

Namjerno kao zadnju znamenitost, onu prirodnu, ponos i diku stanovnika Bola, spominjemo Zlatni rat, predivnu šljunkovitu plažu i jedinstveni prirodni fenomen Jadrana koji se prostire oko 600 metara u more i čiji vrh pod utjecajem vjetrova, morskih valova i struja mijenja svoj oblik. Zlatni rat je nemoguće previdjeti – uz taj bolski dragulj, raj za kupače i surfere, smješteni su i glavni hoteli.

Bol je idealan za ljubitelje sporta i rekreacije na kopnu i vodi, a ponosi se i ponudom ekstremnijih aktivnosti (trekking, slobodno penjanje, paraglajding).

O zabavi i noćnom životu Bola ispisane su već kartice i kartice teksta. Zabave na otvorenom uz živu glazbu ili DJ-e, kafići i cocktail barovi nude raspašoj do zore.

U restoranima i konobama kojima ni broja se ne zna možete se pogostiti bračkim sirom, pršutom i čudima koja Bračani pripremaju od janjetine (kušajte vitalac – janjeće iznutrice, tingul – pirjanu janjetinu ili butalac – nadjeveni janjeći but), ali i drugim raznolikim specijalitetima međunarodne i mediteranske kuhinje. Dobro se najesti, a ne popiti barem čašu vina, čuvenog bolskog plavca, također se smatra neoprostivim grijehom.

Nemojte misliti na Bol… Dođite i doživite ga!