Baška, jedan od najljepših obalnih gradića u Hrvatskoj, drugi je po veličini grad (poslije Krka) na drugom po veličini hrvatskom otoku, Krku (poslije Cresa), koji je u sastavu Primorsko-goranske županije. Najveću kulturno-povijesnu atrakciju Baške po kojoj je to turističko mjestašce poznato u svijetu, zbog koje je ušlo u pučkoškolske udžbenike i zbog koje 99 posto štandova na otoku Krku danas vrvi njenim umanjenim replikama jedan je od najvrednijih hrvatskih spomenika – Bašćanska ploča. Bašćanska ploča, najopsežniji i najraskošniji među hrvatskim glagoljskim natpisima, nastala je oko 1100. godine i možda je najvažniji spomenik rane hrvatske pismenosti. Iako nosi naziv Bašćanska ploča, zapravo je pronađena u crkvi svete Lucije u obližnjem Jurandvoru. Svakako posjetite Jurandvor, ali s obzirom na to da Bašćansku ploču ne možete vidjeti na licu mjesta jer se čuva u predvorju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu, predlažemo još šetnju starom gradskom jezgrom te obilazak ostataka rimskog naselja.

Prema arheološkim nalazima iz toga kraja i okolnih spilja, Baška je bila naseljena još u prapovijesno doba. Prvi su stanovici tog područja bili Iliri, a poslije se uz more razvila i rimska naseobina. Naselje Baška razvilo se početkom 5. stoljeća.

Današnja Baška bacila je sve na kartu turizma, a najači joj je adut prirodna šljunčana Vela plaža duga gotovo dva kilometra koja se proteže duž mjesta i savršena je za klince i neplivače. Uz Velu plažu redaju se sami barovi, restorani, pizzerije pa je nošenje zamotuljaka s dnevnim obrokom i okrepom izlišno. Iako najatraktivnija, Vela plaža samo je jedna od tridesetak lijepih šljunčanih plaža u bližoj i daljoj okolici Baške do kojih se stiže pješice ili brodicama. Želite li malo zagrijati tabane, zavrtjeti pedale ili pokrenuti kotačiće na rolama, uz more se proteže i četiri kilometra duga šetnica.

Od smještaja, Baška gostu nudi mogućnost odmora u hotelima od tri do pet zvjezdica koji se nalaze uz Velu plažu te brojne apartmane, sobe s pogledom i, naravno, nekoliko kampova. Zabava i noćni život Baške su više nego bogati, što uključuje tradicionalne fešte i druge zabavne manifestacije.

Iako u Baškoj možete omastiti brk šarolikom gastronomskom ponudom na svakom koraku, skrećemo pozornost na specijalitete kojima se Baška posebno ponosi, a to su slani inćuni ili srdele u maslinovu ulju, rižoto od crnila sipe te kroštule na bašćanski.

Sve što ste oduvijek htjeli od odmora, aktivnog ili pasivnog, možete doživjeti u Baškoj.