Grad Krk, najstarije naseljeno mjesto na otoku Krku (a i šire), administrativno je, turističko i gospodarsko središte tog prekrasnog otoka Kvarnerskog zaljeva, koji je s kopnom osim trajektnim i zrakoplovnim linijama povezan Krčkim mostom, što ga čini pristupačnom i poželjnom destinacijom turistima iz cijeloga svijeta. Grad Krk smjestio se na jugozapadnoj strani otoka Krka, najsjevernijeg otoka u Sredozemlju, koji je do najnovijih mjerenja slovio kao najveći otok u Hrvatskoj (prevlast mu je oteo susjedni Cres) i administrativno pripada Primorsko-goranskoj županiji.

S obzirom na reputaciju atraktivnog ljetovališta u kojem turizam živi već više od sto godina, smještaj u Krku lakše je pronaći nego igračku u kinder-jajetu. Grad Krk turistima kao na dlanu pruža sve moguće oblike smještaja – od visokokategoriziranih soba i apartmana do finih hotela i hotelčića smještenih tik uz plaže, u razigranoj sjeni borika pod čijim se svodom povazdan čuje udvaranje cvrčaka. Organiziran i sadržajan smještaj za ljubitelje ljetovanja u prirodi nude i autokampovi smješteni uz more.

Da se prošlost može mjeriti novcem, mogli bismo doći u napast i reći da je povijest Krka bogata poput nekog milijardera s Forbesove liste. Otokom su se ljudi vrzmali još 10-15 tisuća godina prije nove ere, a osnivači samog grada Krka najvjerojatnije su bili Iliri, iako u novije vrijeme postoje i druge teorije koje drže vodu. Poslije Ilira na otok su stigli Rimljani iza kojih su u Krku ostali brojni tragovi poput zidina i termi, a grad je, spletom povoljnih okolnosti, nastavio postojati gotovo kao romanski grad čak i nakon dolaska Avara i Slavena u 7. stoljeću. U sam osvit 11. stoljeća Krk prisvajaju Mlečani, a u gradu se polako izdvaja moćna plemićka obitelj (poslije znana kao Frankopani) koja će davati krčke knezove i gospodariti otokom gotovo do kraja 15. stoljeća. Mletačka Republika u 13. će ih stoljeću uspjeti detronizirati zbog prevelikog jačanja moći, ali tek zakratko. Poslije propasti Venecije Krkom će se početkom 19. stoljeća šepiriti Francuzi, ali će slast vlasti ubrzo morati predati Austriji za čije će vladavine Krk imati nemjerljivo značenje u širenju hrvatske kulture kao središte hrvatskog narodnog preporoda na tom području.

Od atrakcija i znamenitosti, prva slika koju ćete ponijeti kući kao nezaboravnu uspomenu jest krčka katedrala, koja se prvi put u spisima spominje krajem 12. stoljeća, a podignuta je na temeljima ranokršćanske bazilike iz 5. stoljeća. Frankopanski kaštel iz 14. stoljeća također je jedan od blokatora daha, a Krk se ponosi i svojim kulama i zidinama koje opasavaju grad, jednima od najdužih u Hrvatskoj. U Krku i okolici nalazi se i niz sakralnih objekata poput samostana i crkava koje vrijedi obići, posebno crkvu Sv. Kvirina (12. st.) i crkvu Sv. Mihovila Arhanđela (13. st.).

Uspijete li pobijediti privlačnu silu grada Krka i njegovih znamenitosti, put hrvatske povijesti morao bi vas svakako odvesti do Jurandvora i crkve sv. Lucije, gdje je pronađena Bašćanska ploča, najznamenitiji detalj otočke baštine i jedan od najdragocjenijih spomenika hrvatske kulture i pismenosti. Biserujka, krška spilja nedaleko od mjesta Rudine na otoku Krku, zasigurno će privući ljubitelje geoloških atrakcija svojim spiljskim ukrasima, ali i prirodoljupce bogatstvom endemičnih vrsta.

Zabava i noćni život Krka raznovrsni su i za ljetnih mjeseci gotovo da i ne prestaju. U Krku se već više od pola stoljeća održava ljetni festival, što podrazumijeva brojne koncerte, izložbe, opere i druga kulturno-umjetnička zbivanja. Gradske uličice u večernjim satima vrve šetačima, a trgovi i riva poprište su zabavnih progarama i veselja gotovo svake noći.

Vrhunac je ljeta u gradu Krčki sajam u kolovozu, koji traje puna tri dana, kada se već tradicionalno slavi zaštitnik grada Krka, sv. Lovro. Kafići, barovi i noćni klubovi, kako u gradu Krku tako i na cijelom otoku, zadovoljit će ukus svakoga gosta sklonog glazbi, plesu i partijanju do sitnih sati.

Izbor plaža u Krku također je šarolik. Prethodno dobro zaštićeni kremom, zrakama koje vitamin D znače možete se izložiti na stijenama, betonu ili pak pronaći svoje mjesto pod suncem na šljunčanim plažama ili uvalicama. A kad ste već na pravom mjestu, ne ustručavajte se okušati u brojnim vodenim aktivnostima koje nude gostoljubivi domaćini, vožnji gliserom, skijanju na vodi i sličnim popularnim ljetnim sportovima. Borici uz more pružaju kupačima prijeko potrebnu hladovinu u uzavrelim ljetnim mjesecima. Tko traži više od sunca i gradskih plaža, svakako mora iskoristiti položaj i otvorenost Krka pa si priuštiti jedan ili više brodskih izleta odnosno kakav fisch piknik. Uzbuđenja goste ne očekuju samo na moru nego i ispod njegove površine – krčki akvatorij izuzetno je atraktivan za ronjenje i u svijetu već dobro poznata ronilačka destinacija.