Trogir je prekrasan dalmatinski grad smješten u središtu hrvatskoga Jadrana – blizu je Splita, tu je i Šibenik, blizu su i otoci, a ako baš niste lijeni kao najgori ljenjivac, isplati se skoknuti i do Dubrovnika.

To popularno ljetno odredište čija kultura i povijesne znamenitosti svake godine privlače nebrojene turiste nalazi se 25 kilometara zapadno od Splita, na sjeverozapadnom kraju Kaštelanskog zaljeva.

Osnovan od starih Grka, taj jedan od najočuvanijih romaničko-gotičkih gradova UNESCO je uvrstio na popis svjetske baštine, što poznavatelje trogirske baštine (katedrala Sv. Lovre s Radovanovim portalom, kula Kamerlengo, Gradska vrata, palača Čipiko, Gradska vijećnica, crkva sv. Nikole… ) nimalo ne čudi.

Trogir obiluje starinskim konobama, koje jamče poseban ugođaj i kulinarske užitke, vrhunskim spomenicima čijem ćete se razgledavanju vraćati svaki put kad niste na kupanju, jedrenju ili sunčanju te sjajnom ponudom zabave.

Za smještaj u Trogiru ne morate se plašiti jer su privatni apartmani brojni, a i hoteli (Medena, Trogir, Concordia…) za koje se možda odlučite odlikuju se luksuzom svake vrste uz pristupačne cijene.

Svaki put kad spominjemo noćni život Trogira, uvijek se prvo pitamo – gdje početi s preporukama? Taj mediteranski gradić ima sve – barove, suvenirnice, trgovine, kazalište i glazbene festivale… i još mnogo toga što će vaš odmor u Trogiru učiniti nezaboravnim.

Budući da mediteransku kuhinju vjerojatno dobro poznajete, trogirska gastronomija uglavnom vam neće biti iznenađenje, ali od lokalnih jela koja su tamošnji trade mark moramo vas podsjetiti da neizostavno kušate trogirsku pašticadu i trogirski rafijol; ljubitelji vrhunskih vina uživat će pak u bijelom pošipu, crnom babiću, postupu ili farosu.

Bili ste u Lloret de Maru, Nici ili Saint Tropezu i jako vam se dopalo? E pa, dođite u Trogir i shvatit ćete da je “muvanje” po Francuskoj rivijeri ili po španjolskoj obali, usporedimo li ga s tim rajem, obični gubitak vremena! Nadoknadite propušteno još ovog ljeta!