Zadar je zasigurno jedno od najčudesnijih mjesta na hrvatskoj obali. Na putu od sjevera prema jugu smjestio se grad koji na jedinstven način u Hrvatskoj spaja novo i staro, moderno i tradicijsko, prošlost i sadašnjost.

Unutar gradskih zidina, čija je ljepota osigurala Zadru mjesto u europskoj Udruzi gradova okruženih bedemima, može započeti vaše putovanje kroz njegovu 3000 godina dugu povijest. Nakon što ste se smjestili u neki od brojnih apartmana i soba koje sa svojim ljubaznim domaćinima čekaju samo na vas avantura zvana Hrvatska ili, točnije, avantura zvana Zadar može započeti.

Ostaci foruma iz vremena Rimskog Carstva, Arheološki muzej, Muzej zlata i srebra, Zbirka umjetnina samostana sv. Frane, crkva Sv. Donata, katedrala Sv. Stošije, samo su mali dio onog što u Zadru morate posjetiti. No dvije stvari učinile su Zadar jedinstvenim u Hrvatskoj: Morske orgulje i Pozdrav suncu. A baš je sunce i njegov zalazak u Zadru veliki Alfred Hitchcock proglasio najljepšim na svijetu. Uz neponovljivu glazbu Morskih orgulja pogled vam zaokuplja prvi i najbliži otok zadarskog arhipelaga – Ugljan, koji je mostom povezan s Dugim otokom. Na njegovom jugoistočnom dijelu nalazi se park prirode Telaščica koji sa svojih 25 uvala i otočića čini prirodan ulaz u Nacionalni park Kornati.

Tek kojih pola sada hoda od najužeg centra grada dvije su gradske plaže, Kolovare i Puntamika. Ako se želite kupati na nekom manje urbanom mjestu, dovoljno je sjesti u automobil, svoj ili unajmljeni, i samo 18 kilometara od Zadra, u Ljupču, pješčana plaža čeka samo vas.

Nešto posve drugačije od leškarenja na moru pružit će vam posjet Paklenici, još jednom nacionalnom parku, od Zadra udaljenom samo sat vožnje! Bez obzira na to što pogled na kanjon i kod najodvažnijih izaziva stahopoštovanje, na stazi Velika Paklenica koja vodi do planinarskog doma baš svi mogu osjetiti čari planinarenja. Za one malo hrabrije i željne uzbuđenja ostaje još 200 kilometara staza koje vode do najviših velebitskih vrhova.

Sve vrijeme boravka u Zadru, naravno, bit će začinjeno brojnim gastronomskim užitcima koja će usrećiti i one najizbirljivije. A kad prije jela, kao aperitiv popijete Maraschino, liker čija receptura je nastala još u 16. stoljeću i kojim su se sladila mnoga slavna nepca, od Napoleona i Casanove do Princa od Walesa, svom boravku u Zadru definitivno ćete dati kraljevski pečat.

Zadar nehotice u imenu krije “dar”, zato darujte sebi, namjerno, nezaboravan odmor baš u Zadru.