Baška Voda, nekoć dom ribara, pomoraca i trgovaca a danas umiljato ali nimalo uspavano turističko mjestašce, smjestila se podno planinskog masiva Biokova, u srednjoj Dalmaciji. Administrativno Baška Voda pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji i jedan je od naja(tra)ktivnijih turističkih centara Makarske rivijere. Baška Voda udaljena je pedesetak kilometara od Splita i tek desetak od kraljice Rivijere, grada Makarske.

Na području općine Baška Voda smještaj će ljeti pronaći veći broj turista nego u bilo kojem drugom mjestu Makarske rivijere, što samo za sebe dovoljno govori o smještajnim kapacitetima Baške Vode. Savršen odmor u prekrasnom krajoliku možete u Baškoj Vodi provesti paženi i maženi od osoblja izvrsnih hotela ili hotelskih naselja, uživati svoj dragocjeni godišnji odmor u nekoj od kuća, apartmana i soba za iznajmljivanje ili si pak sami urediti svoju malu oazu za odmor na parceli nekog od dobro uređenih kampova.

Povijest prostora Baške Vode vezan je uz izvor pitke vode oko kojeg je za brončanog doba niknulo naselje i bedemi od suhozida. Tijekom antike na području Baške Vode niknulo je naselje Aronia, a ostaci zidova sagrađenih u petom ili šestom stoljeću vidljivi su još i danas. Pronađen je i znatan broj grobova iz tog vremena s mnoštvom posuda, novca, nakita i statua. U sedmom stoljeću na prostore Baške Vode poput bujice nadiru Slaveni pa Aronia broji svoje zadnje dane. Tek krajem 17. stoljeća niče novo naselje kada se prvi put i spominje ime Baška Voda (na zemljopisnoj karti Coranelli pod imenom Basca). Početkom 19. stoljeća Baška Voda dobiva pristanište i postaje značajna luka tog područja, a tijekom tridesetih godina posijano je i prvo sjeme masovnog turizma – u Baškoj Vodi niče prvi hotel.

Od povijesnih spomenika i atrakcija, Baška Voda diči se crkvom Sv. Lovre iz 18. stoljeća koja je podignuta na temeljima građevine iz antičkog doba te crkvom Sv. Nikole iz 1889. godine sagrađenom u neoromaničkom stilu u kojoj su pohranjeni dragocjeni vitraji Josipa Botterija Dinija te slikane postaje Križnoga puta Josipa Bifela. Baška Voda posjeduje i dvije značajne muzejske zbirke: arheološku i malakološku (školjke). U obližnjem selu Blastu stoji crkva Sv. Roka iz 15. stoljeća sagrađena u gotičkom stilu te kasnobarokna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije iz 1636. godine.

Baška Voda obiluje sadržajima za savršen odmor i rekreaciju, kako na kopnu tako i na moru. Kilometri predivnih šljunčanih i pješčanih plaža okruženih borovom šumom garantiraju nepodnošljivu lakoću kupanja, sunčanja ili jednostavno, izležavanja. Staze uz more razveselit će dnevne ili noćne šetače, a ljubitelji planinarenja i prirode teško će odoljeti zovu Biokova. Sportaše i rekreativce spremno će dočekati tereni za nogomet, tenis, rukomet, odbojku, minigolf…

Zabava i noćni život Baške Vode sastoje se od već tradicionalnih fešti i zabavnih programa u središtu mjesta, terasa sa živom glazbom i još življim posjetiteljima te diskoklubovima i noćnim barovima u kojima možete dočekati jutro veseli i dobro raspoloženi.

Sjednete li za stol u nekom od restorana ili konoba u Baškoj Vodi, ne libite se kušati nešto iz njezine bogate kulinarske riznice – dalmatinski pršut, janjetinu, domaći sir, riblje specijalitete i druge slasne radosti iz šarolike ponude dalmatinskih specijaliteta. Naravno, nema obroka bez dvije-tri kapljice kvalitetnog dalmatinskog vina.

Sve što od godišnjeg odmora poželite, u Baškoj Vodi moglo bi vam se ostvariti!