Ako već za Dugi otok ne smijemo reći da je najljepši od svih otoka zadarskog arhipelaga, poslužit ćemo se mudrom latinskom izrekom da je Dugi otok po svojim ljepotama i posebnostima prvi među jednakima. Pokušajte samo zamisliti 45 kilometara obale okupane nebeskoplavim morem na površini od samo 113 četvornih kilometara. A kad već govorimo o naizgled šturim brojkama, moramo spomenuti i to da je na najužem dijelu Dugi otok širok samo kilometar, a na najširem „velika“ četiri kilometra!

Zato, zaboravite automobile, jer za potpuni doživljaj Dugog otoka trebaju vam udobne tenisice ili bicikl. Samo na Dugom otoku možete uživati u najrazličitijim krajobrazima koje su iscrtali more, vjetar i sunce. Na njegovoj sjeverozapadnoj strani romantične duše ostat će impresionirane ljepotom svjetionika Veli Rat, koji je sagrađen davne 1849. godine. Okružen gustom borovom šumom, prelijepim skrovitim šljunčanim uvalama i visinom kule od 40 metara, pružit će vam nezaboravan pogled. Jedan od najljepših svjetionika na hrvatskom Jadranu udaljen je samo tri kilometra od sela Verunić, Polje i Veli Rat, pa ne sumnjamo da ćete za svoj boravak odabrati baš neki od tamošnjih apartmana. Iako smo na početku spomenuli da vam automobil na Dugom otoku i nije potreban, dobro je znati da se do svjetionika može doći i osobnim automobilom, a cestom su povezana i sva ostala mjesta Dugog otoka.

Na jugozapadnoj strani Dugog otoka božanstvene su litice i brojne uvale, među kojima se svojom gotovo nadnaravnom ljepotom ističu Sakarun i Park prirode Telaščica. Mnogi Telaščicu nazivaju i vratima u Nacionalni park Kornate. Zaljev Telaščice u kopno je uvučen osam kilometara, a njegovih 25 uvala, rtova i pet otočića uvrstili su Dugi otok u turističkoj ponudi Hrvatske u rubriku „obavezno posjetiti“. Na vama je da odlučite u kojem ćete od 12 sela, koliko ih ima na Dugom otoku, odabrati apartman. Sali, Zaglav, Žman, Luka Savar, Brbinj, Dragove, Soline i Božava mjesta su u kojima ćete pronaći nešto za sebe. No apartmani nisu jedino što vam Dugi otok nudi, jer u Parku prirode Telaščica možete unajmiti neku od malenih kamenih kuća ili se smjestiti u hotelu u mjestu Sali, koje je najveće i Telaščici najbliže mjesto.

Ako ste unajmili brodić, jedrilicu ili ste sretnik koji ima vlastito plovilo, možete se usidriti i prenoćiti u nekoj od skrovitih uvala Telaščice. O ljepoti tog doživljaja i ne treba trošiti riječi. Vožnja biciklom, rekreacijski ribolov i trekking samo su neke aktivnosti kojima ćete upotpuniti boravak na Dugom otoku i u Parku prirode Telaščica.

Prvi poimence navedeni ribari spominju se upravo na Dugom otoku još u 11. stoljeću, pa možete biti sigurni da ćete baš tu opijeni mirisima ljekovitog mediteranskog bilja ružmarina, lavande i kadulje uživati u vrhunskim autohtonim ribljim delicijama u nekom od restorana smještenim u uvali Mala Proversa, Mir i Magrovica.

Otočić Taljurić, promjera 60 metara, a visine tri metra koji iz visine izgleda poput ravne plohe, otok Katine, spilja Golubinka, slano morsko jezero Mir, krška polja i maslinici samo su neka mjesta koja će vas očarati na Dugom otoku. A ipak, ako je sve to malo previše jer je idealan odmor za vas izležavanje na suncu i kupanje u čistom moru, Dugi otok i dalje je idealno mjesto jer njegove plaže nude upravo to. Pješčana plaža Sakarun tirkiznim morem i bijelim pjeskom jednostavno će vas očarati.

Kad jednom posjetite Dugi otok, više nikad kada čujete „Long Island“ nećete pomisliti na New York i SAD, već uvijek i jedino na Dugi otok u Hrvatskoj.