Otok Pag po mnogo čemu jedinstven je i potpuno drugačiji od svih hrvatskih otoka. Priroda ga je učinila pomalo surovim mjestom za život. Smješten podno Velebita, tisućama godina obale otoka Paga šibane su burom, toliko često i tako snažno da joj odolijeva samo kamen. Ali ono što je priroda na otoku Pagu učinila preprekom vrijedan hrvatski težak učinio je svojom prednošću.

Iz smjera Zadra, od kojega je udaljen 40 kilometara, do otoka Paga vodi vas županijska cesta preko Paškog mosta. Trajekt je povezao njegovu luku Žigljen s lukom na sjevernom dijelu Hrvatskog primorja – Priznom.

Na 302 kilometra dugoj obali otoka Paga smjestila su se brojna živopisna mjesta u kojima svakako možete odabrati gdje ćete odsjesti. Mandre, Lun, Dudići, Miškovići, Povljana, Šimuni, Novalja, sve su to mjesta u kojima ćete pronaći udoban aparman. Vrijedni težaci otoka Paga vaši su ljubazni domaćini, koji će vam sa zadovoljstvom pričati o svemu što su sami stvorili na tom škrtom hrvatskom otoku.

Pašku čipku UNESCO je uvrstio na listu nematerijalne kulturne baštine jer je po svojoj uzvišenoj ljepoti davno postala prepoznatljiva ne samo u Hrvatskoj. Paški sir nosi titulu najboljeg sira na svijetu. Paška sol zbog specifičnih uvjeta u kojima nastaje, savršene kombinacije sunca i vjetra među najboljima je u Europi i ima certifikat izvornog hrvatskog proizvoda. Nemoguće je govoriti o otoku Pagu, a ne spomenuti jela pripremljena od nadaleko poznate paške janjetine. Za najvećih bura i najhladnijeg vremena ta pitoma životinja živi na otvorenom, hrani se aromatičnim biljem kadulje, vrijeska, divlje metvice i komorača. Zbog posolice koju struže sa surovoga paškoga krša meso paške janjetine najbolje je u Hrvatskoj. Paški baškotin, čiju recepturu čuvaju časne sestre u benediktinskome samostanu Svete Margarete, probala je i carica Marija Terezija pa zašto ne biste i vi? Nakon što kušate sve te delicije žeđ ugasite kvalitetnim vinom – paškom žuticom.

Sve to na samo tristotinjak četvornih kilometera, koliko je velik otok Pag, jednostavno mora probuditi vašu želju da za odmor odaberete upravo taj, u Hrvatskoj unikatni otok.