Cavtat je grad nevjerojatnih prirodnih ljepota, raskošne povijesne i kulturne baštine, smješten na poluotoku Rat na jugu Hrvatske, 19 kilometara jugoistočno od Dubrovnika. Cavtat pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji i adminstrativno je, kulturno i turističko središte općine Konavle. U Cavtat možete stići svim mogućim prijevoznim sredstvima osim vlakom. Na samo pet kilometara od Cavtata nalazi se i zračna luka Dubrovnik, do koje se i s koje se u Cavtat stiže časkom jer taksisti voze dan i noć.

Znamenitosti i atrakcije Cavtata može se nabrojiti na prste, ali ne jedne nego tuceta ruku. Osim ostavštine i brojnih spomenika iz rimskih vremena poput ostataka kazališta, zidina, monumentalne jezgre i akvadukta, na groblju sv. Roka u Cavtatu stoji remek-djelo glasovitog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića – Mauzolej obitelji Račić. U starom dijelu Cavtata nalazi se i rodna kuća Vlaha Bukovca, najznačajnijega hrvatskog slikara akademskog realizma, te muzej ambijentalnoga gradskog prostora, atelje i galerija umjetnina tog plodnog slikara. Knežev dvor iz 16. stoljeća danas je pretvoren u galeriju i zbirku umjetnina zaklade hrvatskog pravnika, znanstvenika i pisca Baltazara Bogišića a crkva Sv. Nikole čuva sakralno blago iznimne vrijednosti. U Cavtatu se osim toga mogu vidjeti brojne stare palače i rezidencije pa gosti duh minulih vremena mogu osjetiti praktički na svakom koraku. U centralnom dijelu Konavala u selu Pridvorje nalazi se i franjevački samostan.

Još u antičko doba na mjestu Cavtata nalazila se grčka kolonijia Epidaurus, koja u 3. stoljeću prije nove ere dolazi pod vlast Rimljana. Oni uspostavljaju svoju koloniju Epidaurum koja postaje važno rimsko središte tog područja. 614. godine stanovništvo Cavtata povlači se pred najezdom Slavena i Avara, nastanjuje predjele podno Srđa i osniva naselje iz kojega se poslije razvio Dubrovnik. U 15. stoljeću Cavtat otkupljuje Dubrovačka Republika pa Cavtat doskora postaje važno trgovačko, lučko, društveno i kulturno središte Republike. Svoj je naziv Cavtat dobio po Civitasu Vetusu, imenu koje su izbjeglice iz Epidaurusa nadjenule naselju iz kojeg su bili prisiljeni pobjeći. Uz nastanak imena Cavtat vežu se i dvije legende – jedna govori o zanosnoj princezi Cavtisavi po kojoj je grad dobio ime, dočim druga kazuje kako Cavtat svoje ime može zahvaliti starohrvatskom glagolu captiti (cvasti iz brnistre odnosno žuke, grmolike biljke predivnih žutih cvjetova koja je česta u Dalmaciji).

Kao i svako priobalno mjesto čije se gospodarstvo primarno temelji na turizmu, Cavtat gostu nudi smještaj u nekoliko dobro uređenih i opremljenih hotela od kojih je najpoznatiji Croatia, hotel moderne arhitekture i centar hrvatskog kongresnog turizma. Apartmana, kuća za odmor i soba na području Cavtata i okolice ne manjka. Općenito na području Konavala svoj privremeni dom u prekrasnom prirodnom okruženju možete podići ili smjestiti i u nekoliko obližnjih autokampova.

Iako su plaže u Cavtatu uglavnom betonske, uz malo dobre volje i istraživačkog duha neće biti teško pronaći neku nedirnutu stjenovitu oazu te uživati u miru i blagodatima predivnog i čistog mora. A kad smo već kod mora i u moru, podmorje Cavtata i okolice dušu je dalo za ljubitelje ronjenja i podmorskih avantura jer se na tom području nalazi nekoliko vrlo atraktivnih antičkih nalazišta kao i brojne podvodne pećine i brodske olupine iz bliže i dalje prošlosti.

Konobe i restorani u Cavtatu, a posebno seoska domaćinstva u Konavlima diče se bogatim trpezama na kojima se služi hrana pripremljena na tradicionalan način – mesna jela ispod peke, domaći pršut i sir… Naravno, uvijek se možete odlučiti za nešto iz bogate ponude dalmatinske odnosno mediteranske kuhinje, ali i za jela sa svjetskih jelovnika. Konavle kao vinorodni kraj nude ljubiteljima dobre kapljice niz probranih autohtonih vina (malvazija dubrovačka bijela, plavac mali, kadarun…).

Zabava i noćni život Cavtata nude svakom ponešto. Možete uživati u mirnim i romantičnim večernjim šetnjama ili se prepustiti uvijek dobrom društvu i poletnoj glazbi u kafićima koji će vas ostaviti na nogama do sitnih sati. U Čilipima se svake nedjelje održavaju folklorne priredbe, a Cavtatsko ljeto koje se održava od lipnja do rujna na pladnju nudi pregršt besplatnih kulturnih i zabavnih manifestacija. Želite li doznati kako se nekada živjelo, posjetite Konavle. Neposredna blizina Dubrovnika naprosto vam ne dopušta luksuz da propustite posjet tom nezaboravnom gradu, a ljubitelji mora, otoka i prirode na svoje će doći posjetom Elafitima, živopisnom arhipelagu zapadno od Dubrovnika, ili otoku Mljetu.

Jedna legenda kaže da Cavtat može ime zahvaliti starohrvatskoj inačici glagola cvasti, a legenda izgleda ne pada daleko od istine – provedete li godišnji odmor u Cavtatu, možete samo – procvasti!