„Najveća je znamenitost Splita Dioklecijanova palača. Ne zato što je to savršeno očuvan i obnovljen primjer rimske arhitekture nego zato što ona nije ništa od toga. To je bogata, složena, zanimljiva zbrka ljudskih naseobina, golemo očitovanje carske moći na koju su se nakalemili ostaci stoljeća aktivnosti i obitavanja. To je grad u gradu grada. Tri grada jedan u drugome. Užad s opranim rubljem visi s prozora stanova izgrađenih unutar starih rimskih zidina.“ (Michael Palin, Nova Europa)

„Ništa nije ekskluzivnije od Splita. On je presjek u vremenu, otvoren poput kućice za lutke tako da svi mogu jasno vidjeti njegove sve brojnije generacije. A ako želite izvući pouku iz njega, Split jasno pokazuje kako je svačiji život improvizacija na temeljima i ruševinama prethodnih generacija.“ (Brian W. Aldiss, Oxford – Ohrid: putopis)

Dođete li tijekom ljeta na odmor u Hrvatsku, velika je vjerojatnost da ćete, na kraće ili na dulje, završiti u Splitu. Bilo zbog njegovih atrakcija, bilo zbog toga što trajektom dalje nastavljate u neki od dalmatinskih otoka, koji posljednjih godina redovito stižu na vrh lista najpoželjnih ljetnih destinacija u svijetu.

Split, drugi po veličini grad u Hrvatskoj i najveći u Dalmaciji, sjedište je Splitsko-dalmatinske županije. Smješten je na jadranskoj obali u srednjoj Dalmaciji, na poluotoku pod padinama Mosora i Kozjaka, a okružuju ga otoci Brač, Hvar, Šolta i Čiovo. Ima nešto više od dvjesto tisuća stanovnika.

Split je zbog svog položaja i drugih odlika grad koji spaja mjesta na jadranskoj obali, dalmatinsko zaleđe i otoke u jedinstvenu zajednicu. Također je i velika luka – druga po veličini u Hrvatskoj i jedna od najvećih na Sredozemlju.

Carski grad po rimskom porijeklu – gradsko središte čini Dioklecijanova palača iz 4. stoljeća – Split je kulturno, gospodarsko, turističko i svako drugo središte, uključujući i sportsko. (Goran Ivanišević? Niste čuli za Blanku Vlašić? Hm, ne samo da ne pratite atletiku nego nemate ni televiziju!)

Povijest Splita vezana je, kako to često biva s istočnom jadranskom obalom, s grčkim trgovcima, a zatim slijedi rimska etapa kojoj je glavni sastojak, spomenimo opće poznate činjenice, Dioklecijanova palača sagrađena početkom 4. stoljeća, najočuvanija kasnoantička palača uopće. Car ju je sagradio u rodnom kraju kako bi u njoj proveo umirovljeničke dane; postoje i drugačije teorije o njezinoj originalnoj namjeni.

Kulturne znamenitosti u Splitu i prirodne ljepote u njemu i oko njega privlače svake godine rijeke turista a hoteli u Splitu i apartmani za iznajmljivanje imaju jake smještajne kapacitete pa se rijetko čuje da je neki namjernik prespavao na cesti ili na plaži.

Dobro došli u Split, grad čije je središte pod zaštitom UNESCO-a od 1979. godine. Nudimo vam okladu – na temelju iskustva kladimo se da nećete odoljeti splitskom šarmu i da ćete u gradu ostati barem dvostruko duže nego što ste planirali. Vidimo se!