Grad Hvar smjestio se u zaljevu na zapadnoj strani istoimenog srednjodalmatinskog otoka glasovitog po fantastičnom prosjeku sunčanih sati u godini kakvim se može pohvaliti još malo koja destinacija na čitavom Mediteranu. Administrativno, Hvar pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji, a riječ je o gradiću bujne prošlosti i jednom od najprepoznatljivijih turističkih odredišta u Hrvatskoj.

Hvar ne škrtari s atrakcijama. Iznad grada nalazi se tvrđava Fortica (Španjola) iz 16. stoljeća do koje ima otprilike dvadesetak minuta hoda. S tvrđave su nekad pucali topovi, a danas puca samo nezaboravan pogled na grad Hvar i okolicu. Hvarska katedrala posvećena svetom Stjepanu dominira hvarskom Pjacom, najvećim trgom u Dalmaciji, a svaki imalo uspješan lov na hvarske atrakcije i znamenitosti mora završiti obilaskom Hvarskoga kazališta, franjevačkog samostana te samostana benediktinki. Pakleni otoci vraški su dobra ideja za cjelodnevni izlet.

Povijest Hvara seže duboko u prošlost. Najranije poznato naselje utemeljili su Iliri na području današnjega grada Hvara. Ime grada dolazi od grčke riječi pharos odnosno naziva za otok i grad koji se nalazio na području Staroga Grada. U 13. stoljeću Hvarani stupaju pod mletačku upravu, a otočko se središte premješta iz Staroga Grada u Hvar. Zahvaljujući svojem povoljnom pomorskom položaju Hvar doživljava procvat kao važna luka Mletačke Republike. Danas Hvar u potpunosti diše turističkim plućima i jedno je od najpoželjnijih turističkih odredišta u Dalmaciji.

Do Hvara se dolazi trajektom, a na otoku postoje dvije trajektne luke – Stari Grad i Sućuraj. Do Staroga Grada, koji je bliže Hvaru, plove trajekti iz Splita a Sućuraj, koji se nalazi na suprotnoj strani otoka, ima vezu s Drvenikom. Gostima koji traže smještaj u Hvaru na raspolaganju je nekoliko dobro opremljenih hotela, a još i više apartmana i soba svih kategorija. Kako bi ugodio onima koji najbolje spavaju pod šatorskim krilom ili im je kuća putujuća, Hvar ima i fino uređen autokamp. Nautičari smještaj i mirnu luku za svoje ploveće domove mogu pronaći u hvarskoj luci ili ACI marini Palmižana na Paklenim otocima.

Otok Hvar načičkan je prekrasnim uvalama i dražesnim šljunčanim plažama do kojih dopire opuštajući miris ružmarina i lavande. Što se samoga grada Hvara tiče, neki stručnjaci za plaže plažu u kampu smatraju najboljom plažom u gradu.

Restorani i konobe u Hvaru obiluju raznim ribljim specijalitetima i drugim adutima tradicionalne otočke kuhinje poput hvarske gregade (u osnovi krumpir, luk i sitna bijela riba), koje se odraslima preporučuje zaliti probranim i nadaleko čuvenim hvarskim vinima.

Zabava i noćni život u Hvaru imaju stalno prebivalište i jedni su od najraznovsnijih na jadranskoj obali. Za one koje mame kulturni događaji Hvar se pobrinuo izložbama, koncertima, predstavama i folklornim manifestacijama, a za one koji plažu rijetko vide prije podne noć može započeti u brojnim gradskim kafićima ili terasama i završiti u jednom od popularnih diskoklubova.

Što reći drugo nego… Tko se Hvara laća, na Hvar se i vraća!