Jelsa je živahni priobalni turistički gradić koji se smjestio u središnjem dijelu otoka Hvara, između dva najviša otočka vrha (Hum na istoku i Sv. Nikola na zapadu), te je uz grad Hvar i Stari Grad jedno od glavnih otočkih središta. Jelsa je jedino naselje na otoku s vlastitim izvorom pitke vode pa mjesto i okolicu krasi bujna vegetacija. Do Jelse možete stići direktno katamaranom koji vozi iz Splita ili Rijeke odnosno jednom od trajektnih linija (Split – Stari Grad odnosno Drvenik – Sućuraj).

Kao grad stoljetne turističke tradicije, Jelsa ne oskudijeva u ponudi smještaja. Gost koji odmor odluči provesti u Jelsi može birati između soba u privatnom ili hotelskom smještaju, apartmana, kuća za odmor, vila i kampova.

Iako Jelsa kakvu danas poznajemo službeno nastaje u 14. stoljeću kao luka sela Pitve, uz Dol najstarijeg naselja na otoku Hvaru, u Jelsi i njenoj okolici postoje brojni tragovi naseljenosti još od prapovijesnih vremena. U blizini Jelse nalazi se Grapčeva špilja u kojoj je pronađena keramička posuda s najstarijim prikazom broda u Europi, što uz ostale nalaze svjedoči o postojanju ljudske aktivnosti na otoku još prije šest tisuća godina. U trećem se stoljeću p. n. e. ondje nalazila grčka naseobina, a poslije i ilirska i rimska. U 7. stoljeću stižu Hrvati, koji tijekom 11. i 12. stoljeća na poluotoku Gradina dižu utvrdu kako bi se što uspješnije nosili s Mlečanima. Suvremena Jelsa značajnije se razvija se na temeljima brodarstva i trgovine tijekom 19. stoljeća, no danas je taj otočki gradić koji je svoj prvi hotel dobio još davne 1911. godine potpuno posvećen turizmu.

Povijesne znamenitosti i atrakcije Jelse brojne su i vrijedne propuštanja pokojeg odlaska na plažu. Jelsa obiluje crkvama (crkva Uzenesenja Marijina, crkva Svetog Roka, crkva Svetog Mihovila, crkva Gospe od Zdravlja), trgovima (Pjaca, glavni trg te Trg svetog Ivana, predivni renesansno-barokni trg, najstariji dio Jelse) i drugim znamenitostima. Na brdu južno od Jelse nalazi se Tor, utvrđena ilirsko-grčka promatračnica iz 4. stoljeća p. n. e. Do već spomenute Grapčeve spilje s nalazima iz neolitskog razdoblja dolazi se preko Humca, napuštenog pastoralnog sela iz 17. stoljeća. Perivoj, jedan od najljepših parkova u Dalmaciji, uređen je još davne 1870. godine na naplavnom području i idealno je mjesto za odmor duše i romantične šetnje.

Područje Jelse ima bogato razvedenu obalu s brojnim uvalama i rtovima. Plaže su u Jelsi i okolici pješčane, šljunčane i stjenovite, nerijetko smještene upravo u živopisnim uvalama. Iako imena nisu važna, tek orijentacije radi napominjemo da su najpoznatije plaže Jelse kupalište Bočić, Zenčišća, Mina i Grebišće. Tko u odmor želi unijeti više živosti a iz sebe izbaciti par kalorija, u Jelsi će ga uvijek dočekati raznovrsan sportsko-rekreacijski (t)jelovnik na kojemu su nogomet, odbojka, košarka, minigolf, boćanje, tenis, vodeni sportovi, ronjenje…

Iako Jelsa nudi dovoljno razloga da iz nje ne mrdnete cijeli godišnji odmor, ipak ne bacajte sidro – ostavite barem jedan dan za obilazak drugih mjesta na Hvaru ili se otisnite do susjednog Brača. Hvar je pravi mali aromatični vrt pa ćete, ako ste ljubitelji prirode, na svakom koraku moći uživati u zamamnim mirisima mediteranskog bilja poput lavande, ružmarina, kadulje, vrijesa…

Zabava i noćni život Jelse sastoji se od redovnih kulturno-zabavnih programa u središtu mjesta i na rivi, a cjelonoćni urnebes garantiraju i atraktivni kafići, lounge i cocktail barovi, diskoklubovi…

Kada čovjek ogladni i ožedni, u Jelsi mu je široko gastronomsko polje! Brojne konobe i restorani nude sve od suvremenih jela do brižljivo i prema tradicionalnoj recepturi pripremljenih mediteranskih specijaliteta (hvarska gregada, na primjer). Ne zaboravite da se na Hvaru spravljaju i toče jedna od najboljih vina Hrvatske – uz kvalitetne i vrhunske plavce, na Hvaru se proizvode i bijela (bogdanuša, pošip) te desertna vina. A i zašto ne bi kao gastronomski suvenir kući ponijeli maslinovo ulje ili fantastični hvarski med?

Postoje mjesta koja, jednom kada ih posjetite i osjetite, ne možete izbaciti iz srca. Jelsa je svakako među njima.